Θα έλεγε κανείς πως η καρδιά είναι ο πιο πιστός μας σύντροφος.
Δουλεύει ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και αν εμείς αντί για ευχαριστώ την επιβαρύνουμε με εκρήξεις θυμού, στρες και μια κακής ποιότητας ζωή που είναι επακόλουθο των λανθασμένων διατροφικών μας επιλογών.
Ως πότε όμως θα το κάνει;
Και αν κουραστεί και μας προδώσει;
Μήπως ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε και εμείς να της δείχνουμε ενδιαφέρον φροντίζοντάς την καθημερινά και προστατεύοντάς την;
Γνωρίζουμε πως το κάπνισμα, το έντονο στρες, η καθιστική ζωή και φυσικά η κακή διατροφή αποτελούν μερικούς απ’ τους κυριότερους …εχθρούς της καρδιάς που οδηγούν στην εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πιο εύκολο και προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την διατροφή μας.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης είναι ένα δώρο για την καρδιά μας μιας και:
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά που χαρίζουν υγεία στην καρδιά.
Τα ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός και ο τόνος, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και το πράσινο τσάι είναι τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών, μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και προστατεύουν από θρομβώσεις.
Η ρίγανη, το θυμάρι και γενικότερα τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, χαρίζουν στα φαγητά πλούσιο άρωμα και γεύση και μπορούν να αντικαταστήσουν το λίπος και το αλάτι στη μαγειρική.
Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες που… κρύβονται στο κόκκινο κρασί αυξάνουν την καλή χοληστερόλη – HDL και προστατεύουν το ενδοθήλιο. Ακόμη αναστέλλουν την σύνθεση της ενδοθηλίνης η οποία συντελεί στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.
Τα φρούτα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, είναι πλούσια σε κάλιο, αντιοξειδωτικά και πηκτίνη που μειώνουν τη χοληστερίνη, βελτιώνουν την λειτουργία του ενδοθήλιου και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Το παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινολες, τοκοφερόλες, και μονοακόρεστα λίπη που προστατεύουν τα αγγεία και μειώνουν την κακή χοληστερόλη – LDL.
Στην μείωση της χοληστερόλης συμβάλλουν επίσης τα όσπρια μιας και είναι πλούσια σε φυτικές διαλυτές ίνες.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε καθώς επίσης και φυλλικό οξύ το οποίο βοηθά στην μείωση των επιπέδων της ομοκυστεϊνης. Ενώ για παράδειγμα οι αγκινάρες που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και C καθώς και σε ασβέστιο, φώσφορο αλλά και κάλιο, έχουν διουριτική δράση – άρα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ακόμη μειώνουν την χοληστερόλη και δρουν ενάντια στην αρτηριοσκλήρωση.
Το σκόρδο επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και την LDL ( κακιά ) χοληστερόλη, ενώ το σουσάμι το οποίο ξεχωρίζει για τον πλούτο του σε αμινοξέα,πολυακόρεστα, λιγνάνες και φυσικά για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, μειώνει την LDL χοληστερόλη και σταματά την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα αγγεία.
Και ας προχωρήσουμε στην άσκηση!
Τι είναι η καρδιά;
Δεν είναι ένας μυς;
Μα φυσικά…άρα όσο πιο γυμνασμένη είναι τόσο πιο δυνατή γίνεται και με καλύτερη απόδοση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη άσκηση για την καρδιά είναι η αεροβική για την οποία μελέτες απέδειξαν πως μειώνει την θνητότητα έως και 40% ενώ αυξάνει όχι μόνο την διάρκεια αλλά και την ποιότητα ζωής.
Τι βάζουμε λοιπόν στην ζωή μας για να δυναμώσουμε την καρδιά μας;
Το κολύμπι το οποίο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης που ξεκουράζει την καρδιά ενώ ταυτόχρονα δεν προκαλεί κακώσεις των μυών και των αρθρώσεων.
Το περπάτημα που αποτελεί τον πιο αποδοτικό τρόπο άσκησης ακόμη και για άτομα στα οποία έχει διαγνωστεί καρδιαγγειακή νόσος. Το βάδισμα για 20 – 45 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι το καλύτερο δώρο για την καρδιά σας.
Ποδηλασία και τρέξιμο…οι σύμμαχοι στην καλή υγεία της καρδιάς ( αρκεί βέβαια να μην έχουν διαγνωστεί καρδιαγγειακά προβλήματα ).
Και τέλος ας γνωρίσουμε μερικούς ακόμη …φίλους της καρδιάς που την συμπληρώνουν
(μιας και μιλάμε για συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνονται και ωφελούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων – δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν έχει εκδηλωθεί κάποια νόσος της καρδιάς, τότε μόνο ο ειδικός γιατρός καθοδηγεί τον ασθενή και αποφασίζει για την φαρμακευτική ή άλλη αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει):
Μουρουνέλαιο, Ω3, Ε-ΕΡΑ τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια, αυξάνουν την ΗDL και μειώνουν την κακιά χοληστερόλη.
Q10 που τονώνει την καρδιά και βελτιώνει την παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο.
Φυτοστερόλες οι οποίες προστατεύουν τα αγγεία
L- καρνιτίνη η οποία μεγιστοποιεί την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας
Φυλλικό οξύ το οποίο μειώνει την ομοκυστεϊνη
Μαγνήσιο το οποίο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών
Λεκιθίνη η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο
Souperfoods που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης ή μπορούν να συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της.
Ας δώσουμε λοιπόν μια μικρή ανταμοιβή στην καρδιά μας για το δύσκολο έργο της και ας βγάλουμε κάποιες κακές συνήθειες έξω απ’ την ζωή μας.
Ξεκινάμε από σήμερα για να μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλύτερο αύριο!
Αναστασία-Μαρία Χαντζή